W środę 21 października 2015r. po raz pierwszy w naszej szkole odbył się „Międzynarodowy Dzień Kartofla”.W tym dniu uczniowie mieli okazję poznać historię ziemniaka, jego walory lecznicze oraz miejsca w Polsce, gdzie uprawiany jest najczęściej. Każdy mógł skosztować ziemniaczanych potraw, a także wziąć udział w ciekawych konkursach:
- „Ziemniaczane rarytasy”- polegający na przygotowaniu i podaniu ziemniaczanych potraw,
- „Złota bulwa” –polegający na obraniu 5 ziemniaków strugaczką, w jak najszybszym czasie i z największą dokładnością.
Podczas zaciętej rywalizacji jury wyłoniło zwycięskie klasy:.
W kategorii „Ziemniaczane rarytasy” – Gimnazjum:
3 miejsce zajmuje klasa – 2gA
2 miejsce zajmuje klasa – 2gB
1 miejsce zajmuje klasa – 1gA
W kategorii „Ziemniaczane rarytasy” –Liceum:
3 miejsce zajmuje klasa – 2C
2 miejsce zajmuje klasa – 2A
1 miejsce zajmuje klasa – 1C
W kategorii „Złota bulwa” – Gimnazjum:
3 miejsce zajmuje klasa – 2gC
2 miejsce zajmuje klasa – 3gA
1 miejsce zajmuje klasa – 2gA
W kategorii „Złota bulwa” – Liceum:
3 miejsce zajmuje klasa – 1B
2 miejsce zajmuje klasa – 2A
1 miejsce zajmuje klasa – 2C
Należy podkreślić zaangażowanie i pomysłowość uczniów, którzy przygotowali różne potrawy z ziemniaka. Ich ilość i jakość zaskoczyła organizatorów. Smak tych niezwykłych ciast i sałatek zapamiętamy wszyscy na długo. Uczniowie przygotowali nie tylko potrawy, ale stworzyli też piękne ziemniaczane dekoracje, plakaty i inne prace plastyczne.
Dziękujemy za wspólną zabawę, myślimy, że dzięki tej imprezie przybliżyliśmy historię tak popularnego warzywa jakim jest ziemniak.
Organizatorzy Ewa Majewska, Sylwia Proczek