Dzień Zdrowego Śniadania – odżywianie mózgu

Dnia 22 listopada w naszej szkole odbyła się impreza promująca zdrowe śniadanie.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zapewnia organizmowi niezbędną energią na pierwszą część dnia, a w konsekwencji umożliwia maksymalną koncentrację podczas nauki, daje siłę do pracy i zabawy oraz wpływa pozytywnie na nasz nastrój.

Hasłem przewodnim tegorocznego Dnia Zdrowego Śniadania było „Odżywianie mózgu”.  9 drużyn z klas I, II i III gimnazjum oraz klas I i II liceum przygotowały wzorowe śniadania, które były oceniane pod względem estetyki  i wartości odżywczej. Przyrządzone śniadania zawierały szeroką gamę witamin i minerałów wspomagających pracę mózgu. Potrawy były urozmaicone, kolorowe i bardzo smaczne. Uczniowie wykazali się inwencją twórczą oraz wiedzą na temat prezentowanych potraw. Dzień zdrowego śniadania upłynął w miłej atmosferze i był świetną okazją do utrwalenia wiedzy na temat zdrowego odżywiania.

Jury wyłoniło zwycięskie klasy w kategorii „Zdrowe śniadanie  – Odżywianie mózgu”

gimnazjum:

I miejsce –  kl.1a ex aequo z kl. 3a

II miejsce – kl.2c

III miejsce – kl.3c

 

liceum:

I miejsce – kl.2a

II miejsce – kl.1a

III miejsce – kl.2b

 

W konkursie plastycznym  pt: „Odżywianie mózgu – witaminy i minerały” zwyciężyły

gimnazjum:

I miejsce –  kl.1a ex aequo z kl.1b

II miejsce –   kl. 3a ex aequo z kl.3c

 

liceum:

I miejsce – kl.1c

II miejsce – kl.1b

III miejsce – kl.2c

 

Imprezę poprowadziły uczennice liceum: Paulina Kieszek i Paulina Reda.

Imprezę przygotowały: p. Jolanta Kuchler i p. Barbara Zajączkowska