W dn.11.06.2016 r. kl.1 gb oraz 4 uczniów z kl.1ga wraz z opiekunami :p.Ewą Suchecką , p.Jolantą Kuchler , wzięła udział w 3 godzinnych warsztatach w profesjonalnie wyposażonym laboratorium BIOCEN przy ul. Grójeckiej. Praktyczne warsztaty skoncentrowane na poznaniu funkcjonowania i znaczenia zmysłów smaku i zapachu. Pełne ciekawych i zaskakujących informacji, oparte na degustacji produktów spożywczych. Dodatkowo eksperymenty nad obróbką chemiczną i cieplną produktów udowodniły , że to co jest milsze dla oka, wcale nie oznacza, że jest zdrowe dla organizmu.
Celem warsztatów było również zapoznanie uczestników z podstawami zasad „zrównoważonej diety”. Zajęcia promują założenia programu społecznego „5 razy dziennie warzywa i owoce”. Podczas zajęć każdy uczestnik: poznał tajniki zmysłu smaku i węchu ,wykonał serię degustacji ,zbadał wrażliwość swoich zmysłów ,
sprawdził znaczenie zapachu w odczuwaniu smaku .Nauczycielka biologii-Jolanta Kuchler