8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou. Do tej pory dzień ten jest obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej, m.in. w Wielkiej Brytanii. Dlatego właśnie organizatorzy programu „Śniadanie daje moc „wybrali datę 10.11 , aby zorganizować w szkole Dzień Zdrowego Śniadania.
Nasza szkoła, aby uświetnić obchody Dnia Zdrowego Śniadania, zorganizowała dodatkowo konkurs „Zdrowe śniadanie na piątkę”. 8 drużyn z klas I,II i III gimnazjum oraz kl.1a,1b,2b liceum przygotowało wzorowe śniadania, które były oceniane pod względem zdrowego odżywiania. Śniadania zawierały następujące elementy:
- Nabiał, np. szklanka półtłustego mleka, kawałek żółtego albo białego sera, kubek naturalnego jogurtu.
- Produkt zbożowy zawierający błonnik, witaminy z grupy B, białko i węglowodany, np. kromka ciemnego lub pełnoziarnistego pieczywa, miseczka płatków kukurydzianych lub muesli.
- Płyny, np. szklanka niegazowanej wody mineralnej albo soku owocowego, najlepiej świeżo wyciśniętego.
- Produkty wysokobiałkowe pochodzenia zwierzęcego, np. wędliny, sery, jaja, różnego rodzaju pasty.
- Warzywa i owoce, np. pomidor ogórek, jabłko, sałata, szczypiorek, rzodkiewka, rzeżucha.
- Estetyka wykonania, np. układ talerzy, miseczek, kubków, elementy dekoracyjne, serwetki papierowe, itp.
Jury wyłoniło zwycięskie klasy w kategorii „Zdrowe śniadanie na piątkę”
liceum:
I miejsce-kl.2b
II miejsce –kl.1a i 1b
gimnazjum:
I miejsce-kl.1a i 1b
II miejsce-kl.3a,2b
III miejsce-kl.1gc
Kolejne wspólne śniadanie za rok.:)Organizatorki: p.Jolanta Kuchler, p.Barbara Zajączkowska