8 Listopada obchodzony jest w Europie „Dzień zdrowego jedzenia i gotowania”. Święto jest elementem kampanii na rzecz promocji zdrowego żywienia.
Nasza szkoła również przyłącza się do obchodów tego dnia i cyklicznie organizuje „Dzień Zdrowego Śniadania”.
W tym roku, ze względu na pandemię, impreza szkolna się nie odbyła, pomimo tego uczniowie mieli okazję do zgłębiania wiedzy na temat zdrowego śniadania i zasad zbilansowanej diety. W ramach lekcji wychowania fizycznego każdy uczeń przygotował w domu śniadanie, opisał jego składniki i kaloryczność całego posiłku.
Na lekcjach biologii uczniowie zaprojektowali kanapkę marzeń oraz przedstawili przepisy na zdrowe, drugie śniadanie , które można byłoby zabrać do szkoły.
Zaprezentowane śniadania były ciekawie skomponowane i zawierały niezbędne składniki odżywcze.
Materiały edukacyjne przygotowały:
Barbara Zajączkowska
Jolanta Kuchler
A oto efekty pracy naszych uczniów…