Dnia 14 kwietnia obchodziliśmy Szkolny Dzień Zdrowia. Z tej okazji uczniowie mogli zgłębić wiedzę na temat zdrowia, a w szczególności zbilansowanej diety, zagrożeń wynikających z nadmiernego spożywania niezdrowych przekąsek, napojów słodzonych i gazowanych. Mieli też możliwość poznać fakty i mity dotyczące cukru, tłuszczu trans oraz poznać konsekwencje niewłaściwego odżywiania się. W tygodniu poprzedzającym tę akcję w szkole rozwieszono plakaty, gazetki ścienne oraz przygotowano prezentacje multimedialne z informacjami dotyczącymi zdrowego sposobu odżywiania się, ryzyka związanego z tzw. śmieciową żywnością, znaczenia aktywności fizycznej i rekreacji. Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami 14 kwietnia w szkole nieczynne były automaty z niezdrowymi przekąskami i napojami. Uczniowie byli zachęcani do porzucenia złych nawyków żywieniowych i zastąpienia ich sprawdzonymi – zdrowymi produktami.
W czasie przerw mogli częstować się przygotowanymi przez organizatorów zdrowymi przekąskami i w ten sposób przekonać się, że to co zdrowe, może być smaczne. Uczniowie mogli też skorzystać z konsultacji szkolnej pielęgniarki – dokonać pomiaru ciśnienia tętniczego, pulsu, zważyć się. W bibliotece szkolnej można było zapoznać się z literaturą o tematyce zdrowotnej. W ramach Szkolnego Dnia Zdrowia odbyło się również wręczenie nagród zwycięzcom szkolnego konkursu wiedzy o zdrowiu. Laureatami konkursu zostali uczniowie gimnazjum: I miejsce – Oliwia Andruchewicz, Marcin Niewiadomski (oboje z klasy 3C) II miejsce – Aleksandra Kusyk (klasa 2B) III miejsce – Klaudia Stasiewicz (klasa 3C) Szkolny Dzień Zdrowia był udaną inicjatywą i zamierzamy kontynuować ją w kolejnych latach. Akcję przygotowały i przeprowadziły – J. Kuchler, B. Zajączkowska, K. Semko-Wojciechowska