14.11.2014 r. w ZS nr 119 odbył się Dzień Dobrego Jedzenia. Na 3. godz. lekcyjnej spotkaliśmy się w rożnych miejscach szkoły ( klasy 2. LO i gimnazjum na 2. piętrze, klasy pierwsze – na drugim, a trzecie – na parterze). Uczniowie przygotowali zdrowe przekąski, opracowali receptury, jak również wartości kaloryczne produktów. Każda klasa musiała ponadto publicznie zaprezentować swoje dania i je omówić. Później wszyscy mogli już skosztować tych potraw, na co niecierpliwie czekali. Zdrowe jedzenie naprawdę smakowało i pięknie wyglądało, ale szczególną uwagę przykuła sałatka owocowa w ananasie (1gc), ciasteczka owsiane i placuszki z cukini (2b LO), bezglutenowy chleb własnego wypieku z pastą z groszku, jajeczną i marchewką (3gb) oraz surowa papryka faszerowana sałatką coleslaw (3ga). To było miłe i niezwykłe przeżycie kulinarne, które przekonało uczniów, że zdrowo nie musi znaczyć niesmacznie. M. Staszewska,J. Kuchler