21. X. – „Dzień kartofla”

ziemniakW środę 21 października 2015r. po raz pierwszy w naszej szkole odbył sięMiędzynarodowy Dzień Kartofla”.W tym dniu uczniowie mieli okazję poznać historię ziemniaka, jego walory lecznicze oraz miejsca w Polsce, gdzie uprawiany jest najczęściej. Każdy mógł skosztować ziemniaczanych potraw, a także wziąć udział w ciekawych konkursach:

  • „Ziemniaczane rarytasy”- polegający na przygotowaniu i podaniu ziemniaczanych potraw,
  • „Złota bulwa” –polegający na obraniu 5 ziemniaków strugaczką, w jak najszybszym czasie i z największą dokładnością.

Podczas zaciętej rywalizacji jury wyłoniło zwycięskie klasy:.

W kategorii „Ziemniaczane rarytasy” – Gimnazjum:

3 miejsce zajmuje klasa – 2gA

2 miejsce zajmuje klasa – 2gB

1 miejsce zajmuje klasa – 1gA

W kategorii „Ziemniaczane rarytasy” –Liceum:

3 miejsce zajmuje klasa – 2C

2 miejsce zajmuje klasa – 2A

1 miejsce zajmuje klasa – 1C

W kategorii „Złota bulwa” – Gimnazjum:

3 miejsce zajmuje klasa – 2gC

2 miejsce zajmuje klasa – 3gA

1 miejsce zajmuje klasa – 2gA

W kategorii „Złota bulwa” – Liceum:

3 miejsce zajmuje klasa – 1B

2 miejsce zajmuje klasa – 2A

1 miejsce zajmuje klasa – 2C

Należy podkreślić zaangażowanie i pomysłowość uczniów, którzy przygotowali różne potrawy z ziemniaka. Ich ilość i jakość zaskoczyła organizatorów. Smak tych niezwykłych ciast i sałatek zapamiętamy wszyscy na długo. Uczniowie przygotowali nie tylko potrawy, ale stworzyli też piękne ziemniaczane dekoracje, plakaty i inne prace plastyczne.

Dziękujemy za wspólną zabawę, myślimy, że dzięki tej imprezie przybliżyliśmy historię tak popularnego warzywa jakim jest ziemniak.

Organizatorzy Ewa Majewska, Sylwia Proczek