Dnia 30 listopada 2018 odbył się w naszej szkole Dzień Zdrowego Śniadania pod hasłem ,,Zdrowe śniadanie to podstawa – dbanie o klimat to ważna sprawa”.
W tym roku promowaliśmy śniadanie wegetariańskie i wegańskie – pełne witamin, kolorowe i bardzo zdrowe. Skąd taki pomysł? Na to pytanie, starali się w ciekawy sposób odpowiedzieć uczniowie z klasy 2C – Kędzierska Patrycja i Neuman Mikołaj. Z badań naukowych wynika, że hodowla zwierząt na świecie odpowiada za emisję 14,5% wszystkich gazów cieplarnianych. To więcej niż cały sektor transportu. Ograniczenie mięsa w naszym jadłospisie może w dużym stopniu uratować świat przed globalnym ociepleniem. Mając to na uwadze, uczniowie przygotowali taki rodzaj śniadania. Wykazali się ogromnym zaangażowaniem i pomysłowością. Na stołach pojawiły się różnorodne sałatki, naleśniki, kanapki, koktajle, warzywne tortille, pasty i sery, ciasteczka owsiane, przekąski z warzyw, owoce oraz wiele innych przysmaków. Najlepsze i najbardziej estetyczne potrawy zostały zaprezentowane przez uczniów z poszczególnych klas i ocenione przez jury – I miejsce zajęła klasa 1D i 3gA; II – 1B i 3gB; III – 2B i 2D. Dużą atrakcją dla naszych uczniów był udział w prelekcji, którą poprowadziła pani dietetyk z NATUR HAUSE . Młodzież dowiedziała się, że najważniejszą zasadą zdrowego żywienia jest urozmaicenie diety i spożywanie wszystkich produktów wchodzących w skład Piramidy Zdrowego Żywienia. Według pani dietetyk, nasi uczniowie przygotowali posiłki niskokaloryczne, bogate w witaminy, błonnik, białko roślinne i inne niezbędne składniki odżywcze. Zwieńczeniem całej imprezy było wspólne śniadanie w klasach.
Teraz już nikt nie ma wątpliwości, że chcąc dbać o środowisko naturalne, warto zmieniać swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze, z mniejszą ilością mięsa.
Imprezę przygotowały i przeprowadziły: p. Barbara Zajączkowska, p. Jolanta Kuchler i p. Maria Sabała