Dzień zdrowego śniadania

Dnia  30 listopada 2018  odbył  się w  naszej  szkole  Dzień Zdrowego Śniadania  pod hasłem ,,Zdrowe  śniadanie  to  podstawa – dbanie o klimat  to ważna sprawa”.

W  tym  roku  promowaliśmy  śniadanie  wegetariańskie  i wegańskie pełne witamin, kolorowe  i  bardzo zdrowe. Skąd taki  pomysł?  Na  to pytanie, starali  się w ciekawy sposób   odpowiedzieć  uczniowie z klasy 2C Kędzierska Patrycja  i Neuman Mikołaj. Z badań naukowych  wynika, że  hodowla  zwierząt na świecie  odpowiada  za emisję  14,5% wszystkich  gazów  cieplarnianych. To więcej niż  cały sektor transportu. Ograniczenie  mięsa w naszym jadłospisie  może w dużym  stopniu  uratować  świat  przed  globalnym  ociepleniem. Mając to na uwadze,  uczniowie przygotowali taki rodzaj  śniadania. Wykazali  się  ogromnym  zaangażowaniem  i pomysłowością. Na stołach  pojawiły się różnorodne  sałatki, naleśniki, kanapki, koktajle,  warzywne tortille, pasty  i sery,  ciasteczka  owsiane,  przekąski  z warzyw,  owoce oraz wiele innych  przysmaków.  Najlepsze i najbardziej estetyczne  potrawy zostały  zaprezentowane  przez  uczniów z poszczególnych  klas   i ocenione przez  jury   I miejsce  zajęła klasa  1D i 3gA;  II 1B i 3gB;  III 2B i 2D.  Dużą  atrakcją  dla  naszych  uczniów był  udział w  prelekcji, którą  poprowadziła  pani  dietetyk  z  NATUR HAUSE . Młodzież  dowiedziała  się, że najważniejszą  zasadą  zdrowego  żywienia  jest urozmaicenie  diety i spożywanie  wszystkich  produktów  wchodzących  w skład  Piramidy Zdrowego Żywienia. Według  pani  dietetyk, nasi  uczniowie przygotowali posiłki niskokaloryczne, bogate w witaminy, błonnik, białko roślinne i inne niezbędne składniki  odżywcze. Zwieńczeniem  całej  imprezy było wspólne śniadanie  w klasach.

Teraz  już  nikt  nie  ma  wątpliwości,  że chcąc  dbać  o środowisko  naturalne,  warto  zmieniać  swoje  nawyki  żywieniowe  na zdrowsze,  z  mniejszą  ilością  mięsa.

 

Imprezę  przygotowały  i  przeprowadziły: p. Barbara  Zajączkowska,  p. Jolanta Kuchler  i p. Maria  Sabała