Dzień zdrowego śniadania

8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou. Do tej pory dzień ten jest obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej, m.in. w Wielkiej Brytanii. Dlatego właśnie organizatorzy programu „Śniadanie daje moc „wybrali datę 10.11 , aby zorganizować w szkole Dzień Zdrowego Śniadania.
Nasza szkoła, aby uświetnić obchody Dnia Zdrowego Śniadania, zorganizowała dodatkowo konkurs „Zdrowe śniadanie na piątkę”. 8 drużyn z klas I,II i III gimnazjum oraz kl.1a,1b,2b liceum przygotowało wzorowe śniadania, które były oceniane pod względem zdrowego odżywiania. Śniadania zawierały następujące elementy:

  • Nabiał, np. szklanka półtłustego mleka, kawałek żółtego albo białego sera, kubek naturalnego jogurtu.
  • Produkt zbożowy zawierający błonnik, witaminy z grupy B, białko i węglowodany, np. kromka ciemnego lub pełnoziarnistego pieczywa, miseczka płatków kukurydzianych lub muesli.
  • Płyny, np. szklanka niegazowanej wody mineralnej albo soku owocowego, najlepiej świeżo wyciśniętego.
  • Produkty wysokobiałkowe pochodzenia zwierzęcego, np. wędliny, sery, jaja, różnego rodzaju pasty.
  • Warzywa i owoce, np. pomidor ogórek, jabłko, sałata, szczypiorek, rzodkiewka, rzeżucha.
  • Estetyka wykonania, np. układ talerzy, miseczek, kubków, elementy dekoracyjne, serwetki papierowe, itp.

Jury wyłoniło zwycięskie klasy w kategorii „Zdrowe śniadanie na piątkę”

liceum:

I miejsce-kl.2b

II miejsce –kl.1a i 1b

gimnazjum:

I miejsce-kl.1a i 1b

II miejsce-kl.3a,2b

III miejsce-kl.1gc

Kolejne wspólne śniadanie za rok.:)Organizatorki: p.Jolanta Kuchler, p.Barbara Zajączkowska