Dnia 22 listopada w naszej szkole odbyła się impreza promująca zdrowe śniadanie.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zapewnia organizmowi niezbędną energią na pierwszą część dnia, a w konsekwencji umożliwia maksymalną koncentrację podczas nauki, daje siłę do pracy i zabawy oraz wpływa pozytywnie na nasz nastrój.
Hasłem przewodnim tegorocznego Dnia Zdrowego Śniadania było „Odżywianie mózgu”. 9 drużyn z klas I, II i III gimnazjum oraz klas I i II liceum przygotowały wzorowe śniadania, które były oceniane pod względem estetyki i wartości odżywczej. Przyrządzone śniadania zawierały szeroką gamę witamin i minerałów wspomagających pracę mózgu. Potrawy były urozmaicone, kolorowe i bardzo smaczne. Uczniowie wykazali się inwencją twórczą oraz wiedzą na temat prezentowanych potraw. Dzień zdrowego śniadania upłynął w miłej atmosferze i był świetną okazją do utrwalenia wiedzy na temat zdrowego odżywiania.
Jury wyłoniło zwycięskie klasy w kategorii „Zdrowe śniadanie – Odżywianie mózgu”
gimnazjum:
I miejsce – kl.1a ex aequo z kl. 3a
II miejsce – kl.2c
III miejsce – kl.3c
liceum:
I miejsce – kl.2a
II miejsce – kl.1a
III miejsce – kl.2b
W konkursie plastycznym pt: „Odżywianie mózgu – witaminy i minerały” zwyciężyły
gimnazjum:
I miejsce – kl.1a ex aequo z kl.1b
II miejsce – kl. 3a ex aequo z kl.3c
liceum:
I miejsce – kl.1c
II miejsce – kl.1b
III miejsce – kl.2c
Imprezę poprowadziły uczennice liceum: Paulina Kieszek i Paulina Reda.
Imprezę przygotowały: p. Jolanta Kuchler i p. Barbara Zajączkowska