„POZNAJ GRZYBY – UNIKNIESZ ZATRUCIA”

Zbieranie grzybów w Polsce było i jest bardzo popularne. Są one chętnie spożywane ze względu na walory smakowe i zapachowe. Grzyby są więc cenionym artykułem spożywczym, ale mogą też stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych.

W Polsce rośnie wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności. Spotykamy gatunki trujące, niejadalne i jadalne. Mimo powtarzanych ostrzeżeń, każdego roku dochodzi do ciężkich zatruć grzybami. Ich przyczyną nie muszą być wcale śmiertelnie niebezpieczne muchomory – sromotnikowy, jadowity czy wiosenny. Niemal każda rodzina grzybów ma swoich trujących przedstawicieli. Przed groźnymi lub śmiertelnymi zatruciami można się jednak uchronić. Trzeba poznać grzyby jadalne i podobne do nich, często z nimi mylone, grzyby trujące.

PAMIĘTAJ! NIE ZBIERAJ GRZYBÓW, KTÓRYCH NIE

ZNASZ GRZYBIARZ JAK SAPER – MYLI SIĘ TYLKO RAZ

Poznaniu grzybów służy Wystawa Grzybów organizowana każdego roku przez Oddział Promocji Zdrowia Wojewódzkiej Stacji Sanitarno -Epidemiologicznej w Warszawie.      W skład wystawy wchodzą 63 atrapy grzybów jadalnych, niejadalnych i trujących, jak również grzyby świeże, pogrupowane pod kątem ich podobieństwa zewnętrznego. Okazy prezentowane są w otoczeniu drzewek, krzewów i innych elementów runa leśnego, które tworzą niepowtarzalną atmosferę lasu w samym centrum Warszawy. Nauczycielka biologii Jolanta Kuchler

Polecamy odwiedzenie tej strony: Atlas grzybów